Literatuur

Mr. Tourette en ik

Pelle groeit op in een Noord-Noors dorpje. Hij verzint steeds meer regels waaraan hij zich moet houden. Als er bijvoorbeeld een vliegtuig overvliegt, moet hij zijn laarzen uitdoen om te voorkomen dat het neerstort op zijn huis. Als Pelles vader een artikel leest over Gilles de la Tourette herkent hij symptomen van die aandoening in zijn zoon. Maar wanneer hij Pelle meeneemt naar een arts, zegt deze: 'Tourette? Nee, dat hebben we hier niet.'

Pelle Sandstrak (Noorwegen, 1965) lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette en aan dwangstoornissen. Hij schrijft en regisseert toneelstukken, en treedt daarnaast wereldwijd op om over zijn ziekte te spreken.

Sandstrak ontving voor zijn optredens een Zweedse sprekersprijs die wordt toegekend aan mensen die anderen hoop en inspiratie bieden.

Koop dit boek.

Tics bij kinderen

Adhd, dwang en woedeuitbarstingen kunnen samengaan met tics. Tics en ticstoornissen kunnen leiden tot pijnklachten, onbegrip, gepest worden en vermoeidheid. Daarom is de juiste (h)erkenning en behandeling hiervan noodzakelijk.

Dit boek voorziet hierin. Het beschrijft de diagnostiek, achtergrond en behandelmogelijkheden van tics, ticstoornissen en het syndroom van Gilles de la Tourette.

Door de heldere uitleg, voorbeelden uit de praktijk, wetenschappelijke onderbouwing en nuttige tips is Tics bij kinderen een onmisbaar boek voor ouders, hulpverleners en leerkrachten.

Koop dit boek.

Stoorzender

Het Syndroom van Gilles de la Tourette is een bizarre en complexe stoornis van een hersenfunctie. Mensen met Tourette vertonen tics: ongecontroleerde spiersamentrekkingen met explosieve en onwillekeurige lichaamsbewegingen en geluiden. Meestal gaat dat samen met andere verschijnselen als ADHD, dwang/dranghandelingen en aan autisme verwante contactstoornissen.

De psychiater Oliver Sacks zei eens: 'Wij beschouwen ons als specialisten op het gebeid van Tourette, maar in feite is de patiënt zelf bij uitstek de specialist. Naast alles wat wij als artsen over Tourette publiceren, zouden hun verhaal moeten opschrijven om het wezen van Tourette en het leven ermee te kunnen doorgronden.'

Hans Eijsackers (1940) heeft Tourette sinds zijn kinderjaren en beschrijft in STOORZENDER op indringende en humoristische wijze hoe de aandoening als een rode draad door zijn leven loopt.

Koop dit boek.

Mijn Reis Met Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette wordt gekenmerkt door ongewenste bewegingen en geluiden die men tics noemt. Maar voor mij is het meer dan alleen maar tics. In mijn boek beschrijf ik hoe het bij mij allemaal begonnen is en hoe het syndroom zich verder heeft ontwikkeld. Ik noem het mijn reis met Tourette. Een reis waarbij ik met verschillende takken van de hulpverlening in aanraking ben gekomen. Ik laat zien hoe ik me heb moeten wapenen tegen reacties van mijn omgeving. Vooral mijn middelbare schooltijd is daar een duidelijk voorbeeld van. Maar ook nu krijg ik nog regelmatig opmerkingen over mijn tics.

Wat ook in mijn boek naar voren komt zijn de dwanggedachten en dwanghandelingen die ik heb. Het zijn allemaal dingen die me uit mijn evenwicht kunnen halen. Hoe ik een weg heb kunnen vinden om met al deze dingen om te gaan wordt gedurende het boek duidelijk. Deze passages worden afgewisseld met andere belevenissen die betrekking hebben op mijn werk en mijn privé-leven. Tourette blijft er als rode draad doorheen lopen.

Ik hoop dat mede-touretters herkenning vinden bij het lezen. Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dat soms kan zijn. Verder hoop ik dat mensen die geen Tourette hebben ook iets aan het boek hebben. Misschien dat ze zich na het lezen in elk geval een beter beeld kunnen vormen van wat Tourette kan inhouden.

Koop dit boek.

Bekijk de bronnen