Het syndroom van Gilles de la Tourette

Wat is Tourette

Over Tourette \ Wat is Tourette

Definitie

Het syndroom van Gilles de la Tourette, ook wel Tourettesyndroom (TS) genoemd is niet in een zin te definiëren. Het is een van de meest complexe hersenstoornissen.

TS wordt gekenmerkt door tics. Tics zijn herhaalde, niet ritmische, al of niet doelgerichte bewegingen of geluiden, die meestal kortdurend en explosief van aard zijn.

Wanneer er minstens twee motorische en één vocale tic (niet noodzakelijk terzelfde tijd) optreden en dit gedurende een periode van minstens één jaar, dan spreekt men van TS. Er kunnen tijdens dit jaar ook ticvrije periodes voorkomen tot drie maanden.

De eerste verschijnselen doen zich meestal voor rond de leeftijd van zes tot zeven jaar, het kan ook later, maar zeker voor het achttiende levensjaar. Dezelfde tics kunnen behouden blijven of er kunnen steeds nieuwe bijkomen die ook nog eens van dag tot dag kunnen wisselen van intensiteit. Er zijn geen twee mensen die de stoornis gelijk ervaren, iedereen heeft zijn persoonlijke tics.

Frequentie

Vroeger werd gedacht dat Tourette een zeldzame aandoening was. Tussen 1968 en 1979 schatten onderzoekers dat 1 op 100 000 mannen eraan zou lijden. Later werden de cijfers aangepast naar 1 op 45 000 volwassen vrouwen, 1 op 13 000 volwassen mannen, 1 op 1075 jongens en 1 op 10 000 meisjes. Een nieuw onderzoek leidde tot de bevinding dat 1 op 500 mensen TS had en drie tot vier keer meer jongens dan meisjes. Bovendien werd op het Tourettesymposium in 2001 in Leuven door dr. Jean Steyaert vermeld dat in nog recentere onderzoeken sprake was van 1 op 50.

Bij de frequentie moet er ook rekening gehouden worden met de onderverdeling in drie soorten Tourette (zuiver, Full Blown en Tourette plus). Dit werd bevestigd door een studie van 3500 klinische patiënten met TS. Daaruit bleek dat slechts 12 % van die personen zuivere Tourette had. Alle anderen hadden bijkomende problemen.

Onderstaande voorstelling illustreert de frequentie op een eenvoudige manier.

Bekijk de bronnen